Deze gids voor het behandelen en verzorgen van eczeem bij kinderen en baby’s is geschreven in samenwerking met TantrumXYZ.

Eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening die ondraaglijke jeuk, uitslag, bloedingen en korsten kan veroorzaken. Ongeveer een op de vijf kinderen heeft eczeem, tegenover slechts een op de twaalf volwassenen. Het is dus een aandoening die de meeste mensen weer ontgroeien. In de tussentijd hebben we een paar handige tips die je helpen om eczeem bij kinderen onder controle te houden.

1. Ga naar de huisarts bij eczeem

De eerste stap bij eczeem is altijd de huisarts, die de verdere behandeling van eczeem bij je kind of baby met je zal bespreken. Normaal gesproken zal de behandeling een combinatie van emoliënten en vloeibare zeep zijn om de huid gehydrateerd te houden en crèmes en zalfjes die uitbarstingen tegengaan.

2. Doe je huiswerk naar zalven en crèmes

Let even goed op de ingrediënten in de crème of zalf die je voorgeschreven krijgt. Eczeem-crèmes die steroïden bevatten zijn effectief maar moeten heel spaarzaam aangebracht worden op de gevoelige babyhuid. Vraag je arts voor een plan om de crème af te bouwen zodra het eczeem wegtrekt. Daarnaast beweren veel babyoliën en lotions dat ze mild zijn, terwijl er kleurstoffen en parfums bij de ingrediënten zitten die de gevoelige huid kunnen irriteren. Neutral Babyolie is helemaal vrij van deze irriterende stoffen. Het heeft een hydraterende werking en je kunt het gebruiken om je kleine mee te masseren.

3. Houd je huid gehydrateerd

Het belangrijkste bij de behandeling van eczeem is dat je de huid goed gehydrateerd houdt – maar zeker niet vochtig of nat. Droog de huid van je baby goed af na ieder bad en vraag je huisarts om een zalf voor te schrijven in plaats van een crème. Zalf bevat minder water en geen conserveermiddelen.

4. Doe je kindje regelmatig in bad

De eczeem-gevoelige huid ontbreekt het aan natuurlijke oliën en vocht die de diepere lagen van de huid helpen beschermen tegen bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor jeuk die op haar beurt uitslag veroorzaakt. Je kindje iedere dag in bad doen helpt de huid beschermen tegen de ophoping van bacteriën. Let er vooral op dat je de huidplooien goed wast, zoals de binnenkant van de ellebogen, oksels en knieholtes. Bacteriën kunnen zich hier verzamelen, waardoor ze populaire plekken zijn voor eczeem bij baby’s en kinderen.

5. Houd het koel en houd het luchtig

Waar eczeem nog meer van houdt? Warmte! Een warme, zweterige huid jeukt meer dan een koele, goed geventileerde huid. Controleer daarom de temperatuur van het badwater en de kamertemperatuur van je kindje om er zeker van te zijn dat het niet te warm is. Het zal de jeuk en het eczeem verminderen.

6. Kies voor natuurlijke, ademende stoffen

Kinderen komen bijna constant in aanraking met kleding en beddengoed. Vermijd daarom synthetische stoffen die de babyhuid irriteren en voor verhitting zorgen. Natuurlijke stoffen zoals katoen en merinowol ademen en helpen bij het regelen van de lichaamstemperatuur – hoewel ook wol voor sommige kinderen irriterend kan zijn. Houd daarom goed in de gaten hoe de huid van je kind op bepaalde stoffen reageert om te zien of ze gevoelig zijn en waarvoor. Het is daarnaast belangrijk om kleding en beddengoed in milde producten te wassen, zoals Neutral wasmiddel, om irritatie te vermijden.

7. Controleer je huishoudelijke producten op irriterende stoffen

Parfums, kleurstoffen en andere toegevoegde stoffen kunnen jeuk veroorzaken – maar het zijn niet alleen de shampoo en de douchegel waar je even naar moet kijken. Afwasmiddel, waspoeder en babydoekjes kunnen deze stoffen ook bevatten. Stap daarom over naar een merk als Neutral, dat speciaal voor de gevoelige huid is gemaakt, om eczeem bij kinderen te helpen verminderen.

8. Bescherm je baby tegen krabben bij jeuk

Stoppen met krabben is niet gemakkelijk. Oudere kinderen kun je nog vragen om te stoppen met krabben of afleiden wanneer het gebeurt. Baby's kun je wanten aandoen tegen het krabben. Verder is het heel belangrijk dat je de nagels kort houdt zodat ze de huid niet te veel kunnen beschadigen als ze het tóch doen.

9. Weet dat huisdieren eczeem kunnen veroorzaken

We willen geen slecht nieuws brengen… Maar huisdieren zoals katten, honden en konijnen kunnen soms de hoofdoorzaak van eczeem zijn. Om dit zoveel mogelijk te beperken kun je ervoor zorgen dat huisdieren je kind niet likken en niet dichtbij het kind of de buggy slapen. Maak je huis regelmatig schoon en haar-vrij.