…een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen ter wereld. Maar wat weet je er nou eigenlijk vanaf? Wij zetten de nodige dingen op een rijtje, voor wanneer jij of je familieleden ermee te maken krijgen.

1. Eczeem is een verzamelnaam

Eczeem is eigenlijk niet één aandoening. Het is het resultaat van minstens elf verschillende huidcondities, waarbij atopische dermatitis – of atopisch eczeem – het meest voorkomt.

2. De aanleg voor eczeem is erfelijk

Atopisch eczeem gaat vaak hand in hand met aandoeningen als astma en hooikoorts – en dat is allemaal erfelijk. Je mag je ouders er dus de schuld van geven!

3. De symptomen komen overeen, de ernst verschilt

Het belangrijkste kenmerk van eczeem is een hevig jeukende huid die kleine blaren of blaasjes vertoont. Deze blaren kunnen tranen, lekken en uiteindelijk leiden tot een korstige huid. De ernst hiervan kan per geval sterk verschillen.

4. Eczeem ontwikkelt zich in de kinderjaren

Eczeem ontwikkelt zich bijna altijd in de vroege kindertijd. Tot 20% van de baby's vertonen de symptomen van eczeem. De meerderheid van de jonge kinderen – ongeveer 75% – zal de conditie echter ontgroeid zijn wanneer ze hun tienerjaren bereiken, of komen er naarmate ze ouder worden achter dat het alleen nog af en toe de kop opsteekt.

5. Bepaal de oorzaak van je eczeem met een allergietest

Atopisch eczeem is feitelijk een probleem waarbij de huid niet goed functioneert als barrière naar de buitenwereld. Als gevolg daarvan kunnen veel voorkomende allergische en irriterende stoffen zoals hitte, stof en reinigingsmiddelen de huid binnendringen en daar ontstekingen veroorzaken. Voor sommige patiënten kunnen voedselallergieën en dierenbont ook een oorzaak zijn voor eczeem. Je kunt de oorzaak bepalen met een allergietest.

6. Voorkom eczeem met milde producten

Je kunt eczeem op afstand houden door regelmatig te hydrateren met zachte, ongeparfumeerde producten zoals die uit het Neutral assortiment. Al onze producten worden onderschreven door de Deense Astma- en Allergievereniging.

7. Eczeem komt overal op je lichaam voor

Verschillende soorten eczeem hebben invloed op verschillende delen van je lichaam. Stasis dermatitis bijvoorbeeld wordt hoofdzakelijk gevonden op het onderbeen, terwijl atopische dermatitis meer voorkomend is rond de ellebogen en de knieholtes. Daarnaast vertonen baby's de typische uitslag juist vaak op het gezicht, wat voor ouders vaak zorgwekkend kan zijn.

8. Externe factoren hebben invloed op je eczeem

Veel mensen ondervinden dat stress, vermoeidheid en verlaagde weerstand een oorzaak kunnen zijn voor het ontvlammen van hun eczeem. Helaas leidt dit vaak weer tot meer stress en vermoeidheid, aangezien de jeuk je in je slaap verstoort.

9. Eczeem is nooit levensbedreigend!

Het goede nieuws: eczeem is niet levensbedreigend én gemakkelijk onder bedwang te houden met de juiste behandeling. Maak je je zorgen over je eczeem, dan is de eerste stap altijd een bezoek aan de huisarts. Hij of zij kan crèmes voorschrijven, een allergietest aanvragen of je doorverwijzen naar een dermatoloog.