Als je net een kind hebt gekregen, heb je waarschijnlijk veel vragen, waaronder over de huid van je baby. Hoe vaak moet je ze in bad doen? Moet je nu wel of niet shampoo gebruiken? Hoewel de zorg voor een gevoelige huid misschien intimiderend lijkt, is het een kwestie van het leren kennen van de huid van je baby en vertrouwen op je eigen oordeel. Terwijl je aan het leren bent, willen we je op weg helpen met enkele feiten.

Babyhuid is kwetsbaar

Onze huid is ontworpen om ons te beschermen, maar om zijn werk te doen heeft het veel vocht nodig. De huid van een pasgeboren baby is flinterdun – veel dunner dan die van een volwassene – en  kan heel gemakkelijk vocht verliezen. Daarom is het erg belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te creëren, met producten die helpen de natuurlijke oliën in de huid te behouden.

Ze hoeven niet zo vaak in bad als je zou denken

Je kan de natuurlijke oliën – die de huid van de baby gehydrateerd houden – beschermen door te vermijden dat ze te veel worden gewassen. Te veel water kan de huid namelijk uitdrogen en hierdoor verhoogt het risico op huiduitslag en irritatie. Een sponsbad zal de meeste dagen werken en als het badtijd is, gebruik dan een zeep- en geurvrije shampoo. Wat shampoo betreft, vinden veel ouders water voldoende om de haren te wassen als ze nog erg klein zijn. Als alternatief kan een zachte babyshampoo zoals Neutral Baby Shampoo hun haar schoon houden zonder de huid te irriteren.

De babyhuid heeft een hogere pH waarde

Een ander belangrijk verschil tussen de volwassen huid en de babyhuid is de pH-waarde: de huid van de baby heeft een hogere pH-waarde, dus kies voor pH-neutrale producten die het evenwicht van de huid niet zullen verstoren. Het wassen van babykleding, voordat ze deze dragen, is ook een goed idee. In dat geval ben je er zeker van dat er geen agressieve chemicaliën op de stof zitten die de huid zouden kunnen irriteren.

Milde producten zijn het beste

Om te voorkomen dat irritatie opduikt, kan je de huidverzorging meteen beginnen door milde, ongeparfumeerde producten te kiezen die de babyhuid niet uitdroogt. Het Neutral assortiment biedt de gevoelige huid van de baby een goed begin: de producten zijn gemaakt zonder parfum of kleurstoffen en zijn speciaal ontworpen om hun huid tegen irritatie te beschermen.

Veel aandoeningen zijn gemakkelijk te behandelen

Op zoek naar een oplossing voor luieruitslag, babyeczeem of berg (korstvorming op de hoofdhuid)? De meeste van deze huidproblemen verschijnen pas na twee maanden en komen vaak voor. Er zijn veel dingen die je kunt doen om het ongemak te verlichten, maar het vinden van de producten die de huid rustig houden, is de eerste stap.

Meer advies:

Raadpleeg de volgende medische verenigingen voor meer informatie over het verzorgen van baby's met een gevoelige huid: het huidfonds Danish Asthma and Allergy Association.