Wat zijn eczeem & dermatitis?

Eczeem en dermatitis verwijzen naar een breed scala van huidaandoeningen die leiden tot een combinatie van rode, droge, jeukende huid, of blaren.

  • Atopische dermatitis, ook wel atopisch eczeem genoemd, is de meest voorkomende vorm bij kinderen. Het is vaak gerelateerd aan erfelijke allergieën en astma. Deze vorm van eczeem komt voornamelijk voor bij de ellebogen en knieholten. De huid wordt droog en jeukerig; lijkt te herstellen, maar komt later weer terug.
  • Allergisch contacteczeem: contacteczeem, kan veroorzaakt worden door blootstelling aan allergenen die worden gebruikt in producten zoals zeep, wasmiddel of deodorants, bijvoorbeeld parfum.
  • Allergisch contacteczeem kan je goed behandelen en onder controle houden. Als je weet op welke ingrediënten je huid reageert, kan je die vermijden. Zo kan je eczeem terugdringen en uitbreiding voorkomen.
  • Ortho-ergisch contacteczeem kan veroorzaakt worden door het overmatig wassen van de handen met water en zeep. Water en zeep kunnen de bovenste beschermlaag van de huid aantasten. Op die manier kunnen irriterende stoffen het lichaam binnendringen en eczeem veroorzaken. 

Wat te doen bij eczeem?

  • Onafhankelijk van het type eczeem dat je hebt, is het belangrijk om erachter te komen welke producten die je (dagelijks) gebruikt, je huid irriteren. 
    Probeer vervolgens zo veel mogelijk van die producten níet meer te gebruiken.
  • Een droge huid verergert eczeem, dus gebruik rijke, niet geparfumeerde en vochtinbrengde crèmes om het risico op verdere eczeem te verlagen.
  • Gebruik crèmes met lokaal-werkzame steroïden  om symptomen van eczeem te onderdrukken. Als je symptomen niet verbeteren na een aantal dagen is het handig om je arts te raadplegen.