Als je altijd al last hebt van een gevoelige huid, zit je waarschijnlijk al goed wanneer het op huidverzorgingsproducten aankomt. Wat je direct op je huid smeert is natuurlijk het eerste waar we naar kijken bij een vreemde of allergische reactie. Maar als je je afvraagt waarom je van tijd tot tijd nog steeds huidirritatie ervaart, ondanks het vermijden van allergenen, kan het zijn dat het veroorzaakt wordt door schijnbaar onschadelijke stoffen bij jou in huis. We hebben een paar huishoudproducten die je mogelijk irriteren op een rijtje gezet en vertellen je hoe je ermee om kunt gaan.

1. Huishoudelijke schoonmaakproducten

Er zijn meerdere huishoudelijke schoonmaakproducten die de vijand van de gevoelige huid kunnen zijn. Natuurlijk is het nooit de bedoeling dat irriterende huishoudelijke stoffen direct in contact komen met je huid, maar het is onmogelijk om contact volledig te vermijden. Het huishoudelijke assortiment van Neutral bevat producten zoals afwasmiddel die ontworpen zijn om zacht te zijn voor de gevoelige huid. En als je toch desinfectiemiddelen gebruikt, of poetsmiddelen en andere schoonmaakproducten, draag dan altijd beschermende handschoenen.

2. Geurkaarsen en luchtverfrissers

Ze laten het bij jou in huis hemels ruiken. Maar dat betekent niet dat de kaarsen en luchtverfrissers, die je koopt om je huis éven in een ontspannend kuuroord te veranderen, ook goed voor je zijn. Geurkaarsen en luchtverfrissers werken vaak irriterend omdat veel mensen geurallergieën hebben – vaak zonder het van zichzelf te weten.

Er wordt overheen gekeken omdat veel mensen denken dat een allergische reactie altijd komt van iets dat je direct aanraakt. Maar geurstoffen komen wel degelijk in aanraking met je huid.

Het is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk om uitslag of netelroos te krijgen van muskus- of vanillegeuren – beiden zeer populaire huisaroma's. Tenzij je er zeker van bent dat je niet allergisch bent voor je favoriete geurkaars, kun je de geur in huis beter opfrissen met het natuurlijke aroma van planten of bloemen – zolang je daar niet allergisch voor bent natuurlijk.

3. Zeep en reinigingsgel

Zeep kan een bron van huidirritatie zijn. Velen van ons wassen onze handen de hele dag door. Vooral als we jonge kinderen hebben of een baan waarbij je veel je handen gebruikt. Maar het is bekend dat overmatig zeepgebruik kan leiden tot onaangename droge en dunne huid.

Handreinigingsgels kunnen nog veel schadelijker zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld ten tijde van een varkensgriep, wanneer artsen een stijging van patiënten zien die last hebben van de vervelende handdermatitis. Een direct gevolg van het verhoogde gebruik van de populaire gels, die je echt alleen maar af en toe moet gebruiken. Dus doe dat flesje weg en was je handen met Neutral Handzeep. Het houdt de handen schoon, zacht en verfrissend. En bovendien houdt het rekening met de natuurlijke PH-waarde van je huid. Dit alles draagt bij aan een minimaal risico op huidirritatie.

4. Wasproducten

De ironie wil dat het vaak stugge, droge lakens zijn die jeuk en irritatie over je hele lichaam kunnen veroorzaken – terwijl wasverzachter vanwege bepaalde kunststoffen soms hetzelfde effect heeft. Dat druist geheel tegen het doel in om je kleding en beddengoed zachter en comfortabeler te maken. Neutral Wasverzachter houdt je kleding zacht op de huid en voorkomt statische elektriciteit. Bovendien is onze Neutral Wasverzachter geurloos, hypoallergeen en dermatologisch getest (en goedgekeurd natuurlijk).

5. Pleisters en verband

Als je jezelf per ongeluk gesneden of geschaafd hebt, zijn mogelijke allergieën waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Niettemin zijn veel mensen verbaasd wanneer ze erachter komen dat ze reageren op pleisters en verband. Echter kunnen pleisters en verband de huid wel degelijk irriteren. Meestal gaat het in zulke gevallen om een latexallergie.

We weten allemaal dat natuurlijk rubber voorkomt in huishoudhandschoenen en condooms. Maar ook sommige lijmen kunnen latex bevatten – zoals de lijm die gebruikt wordt voor sommige pleisters. Wil je een reactie voorkomen, haal dan pleisters zonder latex in huis. Je kunt ze meestal herkennen aan het label “voor de gevoelige huid”. Dus mocht je je nog eens snijden tijdens het scheren, dan houd je er geen uitslag aan over!

6. De muismat

Wanneer je plotseling een uitslag op je pols krijgt zal je jezelf wellicht op het hoofd krabben (en aan je arm…) hoe dat nou komt. Een nieuw parfum misschien, of een van je sieraden? Zoek niet verder: bij veel mensen wordt de allergische dermatitis veroorzaakt door contact met rubberproducten. Het kan dus zijn dat die op het oog onschuldige muismat een verborgen bron van huidirritatie is.

Probeer een kunststof gecoat alternatief te vinden of bedek, indien mogelijk, je polsen met een zachte stof of kleding tijdens het werken. Probeer onze hydraterende bodylotion uit en breng een extra laag op je huid aan, die je beschermt tegen irriterende huishoudelijke producten.