We zijn gewend om vlekkeloze baby’s te zien in advertenties en social media, maar in werkelijkheid vertoont de pasgeboren huid allerlei soorten vlekken. Dit is gewoon de manier waarop de gevoelige babyhuid aan de wereld probeert te wennen. Je kan hierbij helpen door de producten die je gebruikt voor op hun huid en in het huidhouden hierop aan te passen. Voor nu is hier onze lijst voor meest voorkomende irritaties die je bij je kleintje kunnen voorkomen.

Vlekjes in het gezicht

Puistjes in het gezicht komen ongelooflijk vaak voor bij pasgeborenen, simpelweg omdat hun gevoelige huid zich aan de buitenomgeving aanpast. Milia (of melkvlekken) zijn een ander vaak voorkomend verschijnsel in de eerste weken. Beide aandoeningen zijn onschadelijk en zouden zonder behandeling moeten verdwijnen.

Droge huid

Als volwassenen worden we aangemoedigd om bad-tijd vanaf het begin een nachtelijk ritueel te maken, maar deze routine is niet van toepassing op pasgeborenen. Vaak is wassen met watten en water net zo goed, dit wordt ook wel ‘Topping and Tailing’ genoemd. Wanneer je je baby wast, vermijdt dan geparfumeerde badproducten, omdat deze hun huid extra gevoelig kunnen maken. Baby Bath & Wash Gel van Neutral bevat geen parfum en kleurstoffen waardoor het de babyhuid op een zachte manier reinigt.

Luieruitslag

Zelfs als de luier regelmatig wordt verschoond, is luieruitslag bijna onvermijdelijk voor pasgeborenen. Een flare-up (vlammende roodheid) kan ook verschijnen als de baby zich niet zo lekker voelt of bijvoorbeeld tanden krijgt. Neutral Babywipes zijn ontwikkeld zonder irriterende ingrediënten en zijn zacht voor de billetjes van je baby. 

Berg bij baby’s

Deze gele, schilferige huid is een volledig normale, ongevaarlijke aandoening die gewoonlijk wordt aangetroffen op de hoofdhuid. Voor een gevoelige huid, masseer eerst de hoofdhuid met kokosnoot- of olijfolie, waarna je kan proberen de schilfers met een zachte babyborstel weg te borstelen. Berg gaat meestal na een tijdje weg, maar je kunt het gewoon een handje proberen te helpen.

Wasmiddeluitslag

Als je baby uitslag op het lichaam heeft, kan dit komen door zijn nieuwe garderobe die de huid irriteert. Neutral 0% wasproducten zijn hypoallergeen en dermatologisch getest en goedgekeurd en hierdoor kunnen ze het risico op irritatie of allergische reacties helpen verminderen.

Intertrigo (rode pijnlijke huiduitslag)

Deze uitslag wordt gevonden in alle huidplooien, vooral onder de kin en nek. Vocht uit kwijl en melk verzamelt zich in hun plooien waar lucht niet snel bij komt, dus kan het niet goed drogen. Dit veroorzaakt een rode uitslag en kenmerkt zich door een (sommige zeggen kaasachtige) geur. Deze plooien regelmatig afvegen met Neutral Babydoekjes helpt dit te voorkomen. En voor een extra barrière, breng luiercreme of een dunne laag vaseline aan.

Eczeem

Eczeem verdwijnt vaak als de huid rijpt, maar komt vaak voor bij baby’s en kinderen. Als je je zorgen maakt over de geschiedenis van je familie op het gebied van huidconditie op de lange termijn, zal het gebruik van parfumvrije babyproducten uit het Neutral Baby assortiment, het risico op verdere allergische reacties verminderen.

Raadpleeg, naast ons advies hierboven, altijd medisch advies als je baby plotseling uitslag krijgt of als er huidaandoeningen in je familiegeschiedenis voorkomen.