Net als eczeem is psoriasis een van de meest voorkomende huidaandoeningen. En ook, inderdaad, een van de meest frustrerende voor patiënten. Maar – behalve dat het moeilijk is om uit te spreken, en nóg moeilijker om te spellen – wat weten we er eigenlijk van?
1. Psoriasis begint op latere leeftijd
Om te beginnen een paar statistieken: psoriasis treft ongeveer 3% van de mensen in Nederland, met een gelijk aantal aan mannen en vrouwen. In tegenstelling tot eczeem, dat meestal al in de kindertijd begint, begint psoriasis pas op jongvolwassen leeftijd.
2. Rode vlekjes en zilverkleurige schubbetjes
De aandoening wordt gekenmerkt door rode, korstige huidvlekjes en zilverkleurige schubbetjes. Psoriasis komt vooral voor op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug. De variatie zit hem in de ernst van de aandoening – veel patiënten hebben kleine plekjes, terwijl dit gebied voor sommigen veel groter kan zijn.
3. Psoriasis is een overproductie van huidcellen
Psoriasis komt in essentie neer op een verhoogde huidcelproductie. Bij de meeste mensen worden huidcellen eens in de drie tot vier weken aangemaakt en vervangen. Bij patiënten met psoriasis verloopt dit proces veel sneller – nieuwe huidcellen worden eens in de paar dagen aangemaakt – wat resulteert in een overmatige opbouw van huidcellen.
4. Stress, verlaagde weerstand en externe factoren maken psoriasis erger
Psoriasis verergert wanneer er iets de kop opsteekt; stress, ziekte, het weer en medicijngebruik kunnen allemaal factoren zijn. Bovendien kunnen de onaangenaamheden die de aandoening met zich mee brengt – net als bij eczeem – weer tot meer stress leiden… Aargh!
5. Je kunt psoriasis behandelen, maar niet genezen
Een geneesmiddel voor psoriasis bestaat helaas niet. Er zijn wel een reeks behandelingen – van crèmes en lotions tot lichttherapie – die de symptomen enorm kunnen verlichten. Heb je al Neutral Intensive Repair Cream al eens geprobeerd? Denk er wel aan dat de eerste stap bij psoriasis altijd je huisarts is, die je voor testen door kan verwijzen naar een dermatoloog. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest op dit gebied. De geschiedenis vertelt ons dat psoriasis vroeger het liefst behandeld werd met urine. Nee, bedankt!
6. Psoriasis beïnvloedt je zelfbeeld
Psoriasis kan enorme invloed hebben op je zelfbeeld. Voel je je er slecht onder, probeer dan steun te zoeken bij het zelfvertrouwen van collega-patiënten als Kim Kardashian, Liam Gallagher en fotomodel Cara Delevingne.
Kim werd op 30-jarige leeftijd gediagnosticeerd en steekt haar aandoening sindsdien niet onder stoelen of banken: “Iedereen met psoriasis heeft verschillende symptomen; soms jeukt het, soms schilfert het” zegt ze. “Mijne steekt om verschillende redenen van tijd tot tijd de kop op. Ik hoop natuurlijk nog steeds dat ik er ooit van genees, maar in de tussentijd probeer ik het te accepteren als onderdeel van wie ik ben. Soms denk ik gewoon: het is mijn minpuntje en iedereen weet ervan, dus waarom zou ik het bedekken?”
7. Parfum is uitgesloten voor psoriasispatiënten
Ongeparfumeerde producten, ontworpen voor de gevoelige huid, zijn een must voor psoriasispatiënten. Het is vooral belangrijk om zachte wasmiddelen te gebruiken. De plekken op je lichaam waar psoriasis het meest voorkomt zijn voortdurend bedekt met kleding. Daarom is het belangrijk om alles wat irritatie kan opwekken op deze jeukende, schilferige plekken te vermijden.
8. Het is niet besmettelijk!
Een van de grootste misvattingen rond psoriasis? Dat het besmettelijk is – maar wij beloven je, dat is het niet! Deze aandoening is met geen enkele mogelijkheid besmettelijk. Sommige patiënten ervaren helaas nog dat ze soms gemeden worden vanwege hun aandoening – de Psoriasis Association kan je helpen om hiermee om te gaan.